Želatínové výrobky majú svoju dlhú históriu, ktorá siaha až do staroveku a stredoveku. Národy Orientu tam jedli sladké ovocie. Zlom nastal na konci stredoveku, keď sa cukrová trstina dostala z Ázie do Južnej a Strednej Ameriky vďaka námorným plavbám. Popularita želé ako cukrovinky vzrástla najmä medzi deťmi. Želé cukríky sa začali široko používať, ale aj v športovej výžive.
Pri výrobe želé sa používajú takzvané želé tvoriace látky. Sú to v skutočnosti želírujúce činidlá, pretože sú schopné produkovať gél, to znamená želé. Želé tvoriace látky sú svojím pôvodom najčastejšie polysacharidy. Tieto tvoria tuhé gély za daných podmienok. Pri výrobe želé sa používajú najmä agary, pektíny, želatína a prípadne modifikované škroby.
V želé produktoch Isostar sa používajú pektíny. Pektíny sa prirodzene vyskytujú v ovocí. Vo väčších množstvách sú obsiahnuté v kôre citrusov, kde je ich obsah až 30%. Jablká majú tiež veľký obsah. Bohatým zdrojom pektínov v ovocí je šupka a vrstvy tesne pod ňou. Preto sa zvyšok ovocia z prípravy štiav, najmä šupka vylisovaných citrusov alebo dužina a šupka jabĺk, používa na výrobu pektínov. Pektín sa extrahuje pomocou zriedenej kyseliny chlorovodíkovej pri teplote približne 80 °C. Následné pridanie alkoholu vyzráža pektín. Alkohol sa potom oddelí a vysuší, aby sa získal konečný pektínový produkt. Toto sa označuje ako E440(i). Ak sa pri extrakcii použije aj hydroxid amónny, získa sa takzvaný amidovaný pektín (aminopektín) - E440(ii).
Pektín má bohaté využitie, nie je to len výroba želé. Najznámejšie je jeho použitie v marmeládach a džemoch. Používa sa aj v medicíne, kde vďaka svojej vysokej hustote pôsobí proti hnačke. Zároveň sa zistilo, že znižuje hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje jeho absorpcii z potravy.
Základnými zložkami energetického želé z ovocia Isostar sú cukor a glukózový sirup. Obe tieto látky sú základným a najrýchlejším zdrojom energie. Ovocné želé Isostar je tak rýchlym a rýchlym pomocníkom v situáciách, keď je potrebné nakopnúť a dodať energiu. Jednoduché cukry sa okamžite vstrebávajú a čo najrýchlejšie sa transportujú krvou do pracujúcich svalov. Dodajú im energiu a predĺžia fyzický výkon.
Stimulačné účinky má tiež kofeín obsiahnutý vo vnútri. Jedna kocka želé obsahuje 10 mg kofeínu. Úlohou kofeínu je dodať energiu výkonu a zvýšiť koncentráciu. Kvôli stimulačným účinkom kofeínu si športovci zvykli vychutnať malú šálku kávy pred predstavením. Mnohým to však spôsobovalo tráviace problémy. Preto sa kofeín začal používať v športovej výžive, ktorá je navrhnutá tak, aby nedráždila tráviaci trakt. Obsah kofeínu v klasickom espresse je asi 60-90 mg kofeínu.
Ovocné želé Isostar energy je tiež obohatené o vitamíny skupiny B, konkrétne B1, B2, PP, B5, B6. Vitamíny skupiny B majú veľký význam pre športovcov, pretože sa podieľajú na energetickom metabolizme. Pomáhajú čo najlepšie využiť a spracovať prijatú energiu.
Základom sú teda jednoduché sacharidy, potom kofeín a vitamíny skupiny B. Veľmi rýchlo dodávajú energiu a sú tak vhodným palivom pri vytrvalostných disciplínach, kedy je potrebné rýchlo kopnúť a dodať energiu alebo pri intenzívnych športoch kratšieho trvania. Môžu byť tiež použité tesne pred fyzickou aktivitou alebo štartom, ako posledný predpretekový kicker.
Ovocné želé Isostar sa vyrába v dvoch príchutiach, marhuľové a jahodové. Je dobré pravidelne striedať príchute, aby športovec jednej alebo druhej príchute nebol presýtený. Veľkou výhodou želé Isostar je, že každý cukrík je balený samostatne. Zmestia sa aj do najmenšieho vrecka a môžete ich mať vždy po ruke. Cyklisti ich potom často pripevňujú lepiacou páskou na rám bicykla, bežkári na vestu.
Ich štruktúra je tuhšia ako gély, takže niektorí športovci sú menej dráždiví pre žalúdok. Odporúča sa ich však vždy umyť dúškom iónového nápoja alebo vody.
Mgr. Ing. Jana Olejníčková, PhD.