Ako si vybrať správny proteínový doplnok pre vaše ciele

Vybrať si správny proteín môže byť poriadna výzva. Trh už ponúka širokú škálu možností, ale ktorý je ten správny práve pre vaše potreby a ako sa vlastne jednotlivé proteíny líšia? Poďme sa na to pozrieť podrobnejšie, aby ste vedeli, čo si zvoliť.

Proteíny, alebo bielkoviny, sú neoddeliteľnou súčasťou každodenného jedálnička každého z nás. Na rozdiel od sacharidov a lipidov si ich ľudský organizmus nedokáže uložiť, preto musia byť proteíny pravidelne prijímané stravou. Majú množstvo nevyhnutných funkcií. Pre športovcov je však dôležitá ich úloha pri raste, správnej funkcii svalov a regenerácii organizmu. Fyzickou záťažou dochádza k mikrotraumám vo svaloch, ktoré je potrebné v regeneračnej fáze odstrániť. A práve v tejto chvíli nám pomáhajú proteíny. Ak je príjem vysoko kvalitných proteínov dostatočný, regenerácia je rýchlejšia a športovec je pripravený na ďalší náročný tréning alebo súťaž. Proteíny sú nevyhnutné aj pre tvorbu buniek imunitného systému a protilátok.

Základný rozdiel medzi jednotlivými proteínmi je ich pôvod. Preto ich delíme na rastlinné a živočíšne. Vybrať si teda môžu aj vegáni, ľudia s diétami alebo s intoleranciou (napríklad laktózy) či alergiou na bielkovinu kravského mlieka.

Najobľúbenejšie sú proteíny vyrobené z mlieka, konkrétne zo srvátky. Vyrábajú sa z kravského mlieka, ktoré je najprv krátko pasterizované. Potom sa pridajú enzýmy, mlieko sa zrazí a oddelí sa srvátka (mliečne sérum) a kazeín (tuhá zložka, v podstate tvaroh). Pri tomto procese z mlieka vznikne približne 80 % srvátky a 20 % kazeínu. Oddelená srvátka sa potom využíva na výrobu srvátkového proteínu. Poznáte ho jednoducho podľa anglického označenia WHEY. Aj pod týmto názvom sa však môže skrývať viacero druhov proteínových práškov: srvátkové koncentráty, srvátkové izoláty a srvátkové hydrolyzáty.

212496 whey protein vanille(v2opt)

Srvátkový koncentrát

Srvátkový koncentrát je označovaný anglickou skratkou WPC (whey protein concentrate). Patrí medzi základné, ale najobľúbenejšie druhy proteínu. Ide o najmenej spracovanú formu srvátky, preto je aj cenovo najdostupnejší. Zo všetkých druhov srvátky obsahuje najviac sacharidov, tukov a cholesterolu. Nie je to však na úkor nízkeho obsahu bielkovín, len nie sú vyextrahované. Koncentrát obvykle obsahuje 3 - 4 g sacharidov a tukov na 20 - 25 g bielkovín. Pozor by si mali dávať najmä ľudia s citlivosťou na laktózu. Niektorí športovci preferujú srvátkové koncentráty kvôli zvýšenému obsahu imunoglobulínov (protilátky zlepšujúce imunitu).

Pre koho je srvátkový koncentrát vhodný:

• Podpora regenerácie po tréningu u silových a vytrvalostných športovcov,
• splnenie optimálneho príjmu bielkovín u silových a vytrvalostných športovcov,
• podpora chudnutia a udržanie svalovej hmoty,
• rekonvalescencia po úraze,
• ľudia s nedostatočným príjmom bielkovín v strave.

Srvátkový izolát

Srvátkový izolát je označovaný anglickou skratkou WPI (whey protein isolate). Na rozdiel od koncentrátu je pri spracovaní srvátkového izolátu odstránená veľká časť sacharidov a tukov. Vďaka tomu obsahuje mimoriadne vysoký podiel bielkovín. Niektoré izoláty sú takmer čistý proteín. Preto sú oveľa lepšie stráviteľné pre ľudí s intoleranciou laktózy. Izolát obsahuje viac ako 80 % energie z bielkovín.

Pre koho je srvátkový izolát vhodný:

• Náročných športovcov, ktorí usilujú o maximálnu regeneráciu,
• v kulturistike a fitness pri prísnom stravovacom režime,
• športovci v rysovacej fáze,
• ľudia s intoleranciou laktózy,
• športovci hľadajúci najčistejší zdroj bielkovín.

Srvátkovým izolátom je napríklad Isostar Whey protein. Obsahuje 98 % srvátkových bielkovín. Svojím zložením zlepšuje športový výkon a podporuje regeneráciu. Vyrába sa v dvoch príchutiach: čokoláda a vanilka. Isostar Whey protein sa odporúča konzumovať po tréningu počas regenerácie. Ideálna doba je 0,5 až 3 hodiny po skončení fyzickej aktivity. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Stačí 30 g prášku zmiešať s 220 ml vody alebo mlieka. Ak si zvolíte mlieko, zvýšite tým obsah bielkovín, ale aj množstvo cukrov a tukov prirodzene prítomných v mlieku.

Srvátkový hydrolyzát

Srvátkový hydrolyzát je označovaný anglickou skratkou WPH (whey protein hydrolysate). Pri výrobe srvátkového hydrolyzátu dochádza k enzymatickému štiepeniu bielkovín na kratšie reťazce, čo zlepšuje ich vstrebateľnosť a stráviteľnosť. Najčastejšie obsahuje až 90 % energie z bielkovín. Je to veľmi čistá bielkovina považovaná za hypoalergénnu, preto je vhodná aj pre športovcov s alergiou na bielkovinu kravského mlieka. Čím vyšší stupeň hydrolýzy (DH, degree of hydrolysis) proteín má, tým viac je rozštiepený a rýchlejšie stráviteľný. Preto je veľmi obľúbený u vrcholových športovcov. Hydrolyzované proteíny majú však horkastú chuť, takže tí s vysokým stupňom hydratácie vám nemusia vôbec chutiť.

Pre koho je srvátkový hydrolyzát vhodný:

• Profesionálni športovci,
• športovci vyžadujúci rýchlu vstrebateľnosť bielkovín,
• ľudia s alergiou na bielkovinu kravského mlieka.

Viaczložkový proteín

Viaczložkový proteín, ako už názov napovedá, je zložený z viacerých zdrojov bielkovín. Najčastejšie ide o kombináciu srvátkového koncentrátu, izolátu, hydrolyzátu alebo kazeínu. Výsledkom sú lepšie vlastnosti finálneho proteínu. Kazeín sa vstrebáva pomalšie, čo podporuje maximálny svalový rast. Kombinácia srvátkového koncentrátu a kazeínu umožňuje proteínu rýchlu a zároveň pomalú vstrebateľnosť, čo je ideálne pri potrebe rýchlej regenerácie a dlhšieho pocitu sýtosti. Napríklad keď viete, že nebudete mať prístup k bežnej strave niekoľko hodín.

Pre koho je viaczložkový proteín vhodný:

• Pri potrebe zasýtenia,
• svalový rast pri silovom tréningu,
• športy vyžadujúce krátke opakované úsilie, ale dlhodobo (intenzívne úseky, opakované série posilňovania).

Isostar High protein 90 je vysoko kvalitný viaczložkový proteín. Obsahuje bielkoviny z troch rôznych zdrojov. Najväčší podiel tvoria mliečne bielkoviny, kazeín a srvátka, ďalej pšeničná bielkovina a sójový bielkovinový izolát. Okrem toho je aj zdrojom vitamínov B a C a minerálov vápnika a horčíka.

212495 doy high protein (opt)

Isostar High protein 90 sa vyrába v dvoch príchutiach: čokoláda a banán. Na prípravu jedného nápoja stačí zmiešať 25 g prášku (čo sú 4 polievkové lyžice) so 175 ml vody alebo mlieka. Optimálne dávkovanie je 1 až 3 porcie denne pred alebo po tréningu (popri pestrej strave).

Rastlinné proteíny, ako sú sójový, ryžový, hrachový či konopný proteín, sú tiež obľúbené, aj keď obsahujú menej bielkovín s užším spektrom aminokyselín. Spracovanie týchto proteínov je zložitejšie, a preto sú výsledné produkty drahšie.

Mgr. Ing. Jana Olejníčková, Ph.D.